Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

OEKO-TEX® minősítés

OEKO-TEX®

Mit jelent OEKO-TEX® minősítés?

Magyarázat
Az STANDARD 100 by OEKO-TEX® egy világszerte egységes, független vizsgálati és tanúsítási rendszer az egyes feldolgozási szakaszban lévő textil nyers-, félkész és késztermékek, valamint az alkalmazott kellékanyagok számára. Példák a tanúsítható termékekre: nyers és színezett/nemesített fonal, szövet és kötött termék, továbbá gombok, cipzárak, varrócérnák, címkék vagy más kellékek, különböző konfekcionált terméktípusok (mindennemű ruházat, otthoni és háztartási textíliák, ágynemű, frottír termékek és még sok más).

Kritériumok
Az 1992-es bevezetése óta az STANDARD 100 by OEKO-TEX® törekvéseinek központjában a vizsgálati szempontok, határértékek és vizsgálati módszerek tudományos megalapozottsággal való kidolgozása áll. A több száz szabályozott egyedi anyagra vonatkozó, átfogó és szigorú intézkedéssorozatából kiindulva, az STANDARD 100 by OEKO-TEX® a következőket veszi figyelembe:

  • Fontos jogszabályi előírások, úgymint tiltott azoszinezékek, formaldehid, pentaklórfenol, kadmium, nikkel, stb.
  • Számos az egészségre veszélyes, azonban törvényileg még nem szabályozott vegyi anyag.
  • A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai rendelet (REACH) XVII. és XIV. függeléke, valamit az ECHA SVHC jelöltlista követelményei, amennyiben az OEKO-TEX® Társaság szakértői csoportja úgy ítéli meg, hogy a kelmék, textíliák, ruházatok vagy kiegészítők tekintetében lényegesek. A lényegesnek ítélt egyeztetéseket és fejleményeket az STANDARD 100 by OEKO-TEX® követelményeinek frissítésekor a lehető leghamarabb és leghatékonyabb módon fogják figyelembe venni.
  • Az Egyesült Államokbeli Consumer Product Safety Improvement Acts (fogyasztói termékbiztonság fejlesztéséről szóló törvények – CPISA) ólomra vonatkozó követelményei.
  • Számos környezetvédelmi szempontból is releváns anyagosztály

Több évtizedes tapasztalatával az STANDARD 100 by OEKO-TEX® így a fogyasztó szemszögéből járul hozzá a nagyfokú és hatékony termékbiztonsághoz. A vizsgálati kritériumok és a határértékek így gyakran lényegesen túlmutatnak a hatályos nemzeti és nemzetközi előírásokon. Az átfogó termékellenőrzések és a rendszeres vállalati auditok mindezeken túlmenően gondoskodnak arról is, hogy az iparág világszerte fenntartható módon érzékennyé váljon a vegyi anyagok felelősségteljes kezelése iránt. Ezzel a koncepcióval az STANDARD 100 by OEKO-TEX® már sok éve vezető szerepet tölt be.

Laborvizsgálatok és termékosztályok
Az OEKO-TEX® ártalmas anyag vizsgálata alapvetően a textíliák és anyagok mindenkori felhasználására összpontosul. Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel és minél érzékenyebb az adott bőr, annál szigorúbb humánökológiai követelmények alkalmazandók.Ennek megfelelően négy termékosztályt különböztetünk meg:

I. termékosztály:
textiltermékek csecsemők és kisgyermekek számára, három éves korig (alsónemű, rugdalózó, ruházat, ágynemű, frottír termékek stb.)

II. termékosztály:
bőrrel közvetlenül érintkező cikkek (fehérnemű, ágyneműk, pólók, harisnyák stb.)

III. termékosztály:
bőrrel nem érintkező textíliák (blézer, kabát stb.)

IV. termékosztály:
dekorációs célra használt anyagok (függönyök, terítők, bútorkárpitok stb.)

Tanúsítás
Az STANDARD 100 by OEKO-TEX® szerinti terméktanúsítás feltétele, hogy egy termék valamennyi komponense kivétel nélkül megfeleljen az előírt követelményeknek – a külső anyag mellett ide tartozik még például a varrócérna, a bélésanyag, a nyomtatás stb., valamint a gombok, zipzárak, szegecsek és más nem textilből készült tartozékok is. További feltétel az üzemi és minőségbiztosítási intézkedések megléte és alkalmazása, valamint a kérelmező jogilag kötelező érvényű aláírásával ellátott kötelezettségvállalási és megfelelőségi nyilatkozatai is.

Az általunk forgalmazott termékek adalékanyagoktól, vegyi anyagoktól mentesek és bőrbarátak.

Az oldal tetejére